четвъртък, 17 декември 2015 г.

Тиквена торта с течен шоколад!

    Днес, мили мои, ви представям една от най-любимите ми торти. Това не и е първото посещение в моята кухня, изпробвана и изядена за втори път. Повод никога не е необходим за да си хапнеш едно парче съвършенство и не го казвам просто защото трябва да напиша някоя силна дума, в никакъв случай, казвам го защото е така. 
    Този път обаче си намерих повод, мъничък, получих един великолепен подарък от Billa, с който наистина ме зарадваха и ме усмихнаха. Зарадваха ме повече с вниманието си. Новата им серия продукти са истински кулинарни пиршества и са с великолепен вкус. 
    Сладката част от подаръка заслужаваше специално внимание и тази торта бе перфектния повод да я направя пак и тези великолепни бонбони да са черешката на тортата, въпреки че има и черешки.



    Тиквена торта с течен шоколад!

    Продукти:
      идея EverydayFlavours

    1 ч.ч.=250 мл
    
    За блатовете:
    150 г брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. канела
    щипка сол
    6 яйца
    100 г пудра захар
    1 пак. захар с вкус на ром Dr.Oetker
    2 с.л. олио
    150 г тиквено пюре

    За крема:
    500 г маскарпоне
    250 г течен шоколад
    200 мл сладкарска сметана



  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Подгответе две форми с големина 20 см, намаслени и покрити с хартия за печене.
  • Пресейте заедно брашното, бакпулвера, канелата и солта. Разбъркайте и смесете добре.
  • Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
  • Разбийте белтъците с 3 с.л. от общата захар, оставете ги настрана.
  • Разбийте жълтъците с останалата захар, докато захарта се стопи.
  • Добавете към жълтъците олиото и тиквеното пюре, разбъркайте добре
  • Следва брашното, сложете го на два пъти.
  • С тел за разбиване добавете белтъците, без да бъркате много с кръгообразни движения докато не останат бели следи.
  • Разпределете сместа в подготвените тавички, печете около 40-45 мин., до суха клечка
  • След като са готови, оставете ги върху скара да изстинат напълно.
       За крема:
  • Разбийте маскарпонето за минута, да стане хомогенно.
  • Добавете течния шоколад, разбийте добре.
  • Разбийте сметаната до готовност и я добавете на два-три пъти към останалите продукти. Бъркайте с бъркалка не с миксер защото крема става прекалено твърд.
       Сглобяване:
  • Изстиналите блатове разрязваме за да получим четири блата.
  • В подходяща чиния слагаме блат, мажем с крем и така продължаваме с останалите три.
  • Покрийте тортата с крем и приберете в хладилник за една нощ или за около 10 часа.
  • На другия ден украсете и се наслаждавайте на великолепна торта.
       Моят съвет:
  • Относно тиквеното пюре. Не можах да преценя колко тиква да сваря за да направя 150 г пюре. Просто сварих едно парче тиква, пюрирах и след това отделих количеството, вярно, че ми остана доста тиква, но това е положението.




    До скоро! П.

    Следва: Ароматен хляб със сушени домати!
    



    

10 коментара:

  1. Изящна торта! Имам пюре от тиква замразено, вече си имам и миксер, остава само да я направя! За Коледа! Снимките са много вкусни! А от била са те изненадали приятно!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Поли, неземна е! Прелестна и несъмнено вкусна! Благодаря за удоволствието от снимките и тази страхотна рецепта! Записвам си я веднага.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Инка, това е перфектната торта!
    А с тези черешки е божествена!
    Прегръдка с много усмивки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много приятна изненада си получила и с много приказна торта ти ни изненадваш нас!
    Нямам съмнения, че вкуса и е още по-прекрасен от вида й. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Павлинче, човек може да преяде само като гледа снимките ти!
    Какво е това бижу, уникално е! Мастърклас при тортите, браво!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ти си царица!!!
    Няма такъв разкош! Такова усещане, от всяко нещо до което се докоснеш и представяш лъха прелест и неповторим стил!
    Прегръщам те силно, любима Поли :)

    ОтговорИзтриване
  7. Прелестна торта, Поли! Уникална е - както вкусово, така и на външен вид!
    Прекрасни да са идните празници!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...