петък, 19 юни 2015 г.

Шоколадова торта с чили и канела!

    Малко поотлежала рецепта, честно казано не си харесвам много снимките, но все пак съм ги запазила и е много егоистично от моя страна да не ви я споделя, а аз не съм егоист щом става въпрос за храна, да има за всички по много. Много специална рецепта, заслужаваща внимание и специални гости. Главен герой е разбира се шоколада, но има и много бадеми, кафе, канела и разбира се чили. Веднъж показах комбинацията  с чили с този крем-карамел с бял шоколад и чили, ако там вкуса беше избухващ за този не зная каква дума да го оприлича. Великолепен!
    Ако за повечето сладкиши използвам думите, лесен и не много сложен, то този не отстъпва, но тук трябва да се внимава с разбъркването! 



    Шоколадова торта с чили и канела!

    Продукти:
      идея Recipe.com

    1 ч.ч. смлени бадеми
    2 с.л. захар
    2 с.л. брашно
    1/8 ч.ч. бакпулвер
    400 г черен шоколад
    80 г млечен шоколад
    1 ч.ч. масло /225 г/
    6 жълтъка
    1/4 ч.ч. сварено топло кафе
    1 ч.л. ванилов екстракт
    1/4 ч.л. сол
    1/2 ч.л. чили
    1/2 ч.л. канела
    6 белтъка
    1/4 ч.ч. захар

    1 ч.ч. сметана за разбиване
    1/4 ч.ч. пудра захар
    
    10 белени бадема
    1/4 ч.ч. захар

    Загрейте фурната на 170 градуса.
    Подгответе форма с диаметър 23 см, намажете леко с масло и покрийте с хартия за печене.
    Смесете в купа смлените бадеми, 2 с.л. захар, брашното и бакпулвера и разбъркайте добре.
    В касерола сложете двата вида шоколада и маслото. Разтопете на слаб огън, колкото да се стопи маслото, отстранете и бъркайте докато сместа стане хомогенна, добавете канелата и чилито.
    Разбийте белтъците заедно с 1/4 ч.ч. захар, докато станат на твърд сняг, оставете на страна.
    В голяма купа разбийте жълтъците, кафето, ванилията и солта. С помощта на шпатула добавете бадемовата смес, след това шоколада. Разбърквайте внимателно.
    Накрая са белтъците, добавете ги на два-три пъти и също разбърквайте внимателно.
    Сложете сместа във формата и печете 50-60 минути.
    Разбийте сметаната с пудрата захар и приберете в хладилник.
    В тиган разтопете захарта и добавете бадемите, нека да се овалят хубаво с карамел. Изсипете ги върху хартия за печене за да изстинат, след това лесно се отделят.
    След като е готова тортата, охладете напълно без да махате формата. Сложете я в хладилник за 15 минути и след това махнете формата и хартията.



    След като отстраните хартия, поставете в чиния. Тортата леко спада по средата. С лъжица сложете сметана в средата като образувате малка пухкава планина. Посипете с канела и карамелизираните бадеми.
    Изглежда като златна.
    Истинска красота.


    




6 коментара:

  1. Снимките са си много хубави, Павлинче! Особено тази на парчето! Супер е!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам какво не им харесваш на снимките, ама друг път не ни лишавай толкова дълго от такива прелести! Страхотна е тортата !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Поли, прекрасни снимки, наистина! Щом засилиха апетита ми със завидна скорост, значи вършат идеална работа! Рецептата много ми хареса и обезателно ще опитам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Изключително добри кадри,Линче,не знам защо не ги харесваш,ама и аз не съм някой специалист де,важното е,че са кристално-съблазнителни!Много харесвам такива небрежно композирани торти,а твоята е и сочна,и пухкава,и с колко много шоколад,мммм!Представям си да бодна от блата и да гребна от крема-съвършената хапка!

    ОтговорИзтриване
  5. Павлинка, много, много ми хареса този сладкиш и съчетанието от аромати и продукти. Комбинирала съм в горещ шоколад чили и канела и много ми харесва. Всъщност аз обичам люто и в десерти също. Снимките ти са достатъчно апетитни за да ме провокират да пожелая да пробвам сладкиша!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Шоколадова симфония с интересен вкус на чили и канела! :) Размазващи снимки, много са си хубави даже!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Бадемова панакота с черешов сос и мащерка!

    Ау, не съм писала тук много отдавна. Малко повече работа, малко проблеми с компютъра и то времето минало. Ще наваксам, обещавам. Днешна...